LISSABON

Lissabon är staden som skapar en alldeles speciell känsla hos de allra flesta besökare. Här möter traditionen det moderna; det lokala det kosmopolitiska och början möter slutet på resan. Två ”Lisboetas” uttrycker sig så här: ”I Lissabon är det aldrig just detta. Det är alltid detta, och lite därtill” och ”Jag känner ingen som har besökt Lissabon och som inte vill återvända”.

Lissabon har cirka 550 000 invånare. I Stor-Lissabon, vilket inkluderar södra sidan om Tejo, uppgår invånarantalet till cirka 2,5 miljoner.

Några historiska nedslag

Legenden säger att när munken Nicolau de Oliveira närmade sig Lissabon såg han ett antal kullar från båten. Trots att han såg fler än sju bestämde han att Lissabon skulle byggas på just sju kullar. Hur skulle man annars kunna konkurrera med Rom?

År 700 till 1152

Morerna, som kom från Nordafrika, har en betydelsefull plats i Portugals historia. De intog stora delar av Iberiska halvön på 700-talet och hade makten över den, och därmed över Lissabon, fram till 1300-talet. På 1100-talet vann dock den blivande portugisiska kungen D. Afonso Henriques ett avgörande slag. Det innebar att Portugals gränser slogs fast och att de fram till idag är i stort desamma.

Cirka 1400 till 1910

Under dessa sekler öppnade sig Portugal mot världen i sin strävan att bli ett världsrike. Några kända sjöfarare som stod för upptäcksresorna är Henrik Sjöfarare, Bartolomeu Dias, Vasco da Gama och Pedro Álvares Cabral. Lissabon blev härmed ett av världshandels centrum och ett land med kolonier runt om i världen. Några av kolonierna var Angola, Brasilien, Goa, Guinée Bissau, Kap Verde, Moçambique och Macao. De sista kolonierna fick självstyre på 1970-talet. På sitt samvete under denna period har Portugal en livlig handel med slavar som transporterades från Afrika för att sedan säljas i främst Sydamerika.

Åren 1910, 1926 och 1974

År 1910 störtades kungen av Portugal och den första republiken blev verklighet.

År 1926. Efter inre stridigheter inom regeringen och mellan regeringen och katolska kyrkan tog militären makten i Portugal. Landet kom att styras av diktatorn Salazar nästan ända fram till 1974.

25 april 1974 störtades diktaturen i den fredliga nejlikerevolutionen. Datumet är viktigt för portugisen och återfinns idag på många platser, gator och avenyer och inte minst på bron, Ponte 25 de Abril, som knyter samman norra och södra delen av Stor-Lissabon. Över sig har bron den vakande Kristus-statyn ”Christo Rei”.

Portugisiska språket

Portugisiska har latinska språkrötter och är världens sjätte mest talade språk idag. Det är officiellt språk i Portugal, Brasilien och i flertalet tidigare kolonier. De två stora varianterna av språket är "português europeu" och "português brasileiro", dvs den europeiska och den brasilianska varianten. De skiljer sig bl. a. åt i uttal, språkmelodi, vokabulär och i stavning. Även de länder i Afrika som har portugisiska som officiellt språk har sina varianter av uttal och vokabulär.  I organisationen, CPLP, samarbetar länderna bl. a för gemensamma språkregler.

Värt att besöka

Staden ska ses uppifrån. Det finns ett antal “Miradouros” – utsiktsplatser – i Lissabon. http://www.lisbonlux.com/lisbon/miradouros.html

Tejo. Floden Tejo (eng. Tagus) har en plats i varje ”lisboetas” hjärta inte bara för att den vittnar om historien, utan också för att den är porten till världen. Varma sommardagar ger den också en välbehövlig svalka för staden.

Belém. Här finns monument som visar på den stora sjöfarartiden. I Belém ligger också klostret Monasteiro dos Jéronimos, en av de botaniska trädgårdarna liksom flera muséer.

Alcântara. LX-factory är en nedlagd fabrik som idag är en kreativ miljö med annorlunda shopping och restauranger.

Baixa är den lägre delen av Lissabons stadskärna för shopping och restauranter. Här finns den kända hissen Santa Justa och torgen Rossio och Praça do Commercio som alltid sjuder av liv.

Alfama. Vill du se den äldre delen av Lissabon med smala gränder och vackra kakelbeklädda fasader? Besök Alfama. Varje lördag är här en loppmarknad ”Feira da ladra” – tjuvens marknad.

Castelo São Jorges på höjden i Alfama är en borg byggd av morerna. Från den kunde de överblicka läget över staden.

Chiado och Bairro Alto är två delar av Lissabon som ligger högt. Dagtid vimlar det av folk som besöker butikerna i området. Många stannar upp vid det caféet ”Café A Brasileira” . Utanför caféet sitter en av nationens stora författare, Fernando Pessoa, som staty.                                      

Här ligger också Portugals och enligt Guinness rekordbok världens äldsta och ännu fungerande bokhandel: ”A Livraria Bertrand” grundad 1732. Kvälls- och nattetid sjuder området av folk och musik strömmar ut från caféer och klubbar. I området ligger”Academia de Amadores de Música” som vi kanske får möjlighet att besöka. http://www.academiaam.com/.

Museer. Lissabon har många intressanta muséer. Några favoriter är Gulbenkianmuséet ”Museu Calouste Gulbenkian”, Konstmuseet i Belém ”Museu de Arte de Belém” och Kakelmuséet ”Museu Nacional do Azulejo”.

Stor-Lissabon och Lissabon är rikt på sevärdheter, aktiviteter, muséer och gallerier. På följande webbplatser finns många tips:

http://visitlisboa.pt/ww2/

http://www.portugal-turist.se/lankar.html

https://www.visitportugal.com/pt-pt

Gott att äta

I Lissabon ska man äta fisk och skaldjur. Rätterna är alltid väl tillagade - på minuten - och serveras ofta med enkla tillbehör.

”Sardinhas assadas” – grillad sill – avnjuts gärna på det enklaste ”hål i väggen”. Välsmakande är också jaquinzinhos – små friterade ansjovis med tomatris till. Även grillade skaldjur är värt att njuta av.

Bacalhau är en delikatess som tillagas i många varianter. En personlig favorit är ”Bacalhau com nata”.

Caldeirada är en fisksoppa som liknar den franska Bouillabaisen. Den innehåller dagens fångst tillsammans med potatis. Varje restaurang har sitt recept på caldeirada som ofta är smaksatt med tomat, vitlök och koriander.

Claudinho. Bakverket äts och bakas nästan bara söder om Tejo. Claudinho består av två smördegsplattor med äggkräm emellan. Låt den smälta i munnen!

Pasteis de nata. Välsmakande bakverk av smördeg fylld med äggcreme. Anses som Portugals nationalbakverk. Helst ska de avnjutas på det klassiska konditoriet i Belém.http://pasteisdebelem.pt/en/

Gott att dricka

Portvin är en dryck som är starkt associerad till Portugal. Bra att vara uppmärksam på är de olika kvaliteterna vinerna har.

Närområdet har mycket bra bordsviner och kan oftast mäta sig med de mer kända från Alentejo, Douro och Dão. Icke att förglömma är Vino Verde – grönt vin – som är lätt porlande och lite alkoholsvagare och inte heller det söta vinet Muscatel . Ska prövas!

http://www.winesofportugal.info/pagina.php?codNode=116963