Jag heter Lars Skärgren och är ett hängivet fan av Portugal och då framförallt Lissabonregionen och Alentejo. Lissabon med omnejd gav mig för många år sedan en alldeles speciell känsla av genuitet, mänsklig värme och ljuvlig mat. Att staden dessutom har sol mer än 300 dagar per år har aldrig försämrat min vilja att vistas där.

Cirka tio kilometer väster om Lissabon,  ligger Carcavelos som bjuder på både sol och bad men också på närhet till storstaden med sitt utbud av nöjen, kultur och sport. Ett av skälen till att det är just Lissabon är jag själv bor där delar av året vilket också gör att jag förutom svenska och engelska talar portugisiska.

Detta kombinerat med ett av mina intressen – körsång – gör att jag vill att fler får möjlighet att uppleva ett både ock: sång, strand men också storstad.

Därför beslöt jag mig för att arrangera den resa du läser om just nu. En av de större förmånerna i detta arrangemang är att få samarbeta med Magnus Ekman som musikalisk ledare. Av många pedagoger jag träffat under åren är han klart i topp med sitt inspirerande engagemang och sin absoluta musikalitet.

Uppdateringar av bloggen under 2017 : 6/11, 25/10, 31/5, 28/3, 8/3

Uppdateringar under 2018: 8/5, 21/11

Uppdateringar 2019: 3/11

20191103

Det är med stor glädje Magnus E och jag erbjuder Körvecka i Lissabon 2020. Detta efter att det varit många som ställt frågan om arrangemanget återkommer 2020. Så svaret är ja! Sedan senast jag bloggat så har Portugal haft en stabilare ekonomi än tidigare. Detta har jag märkt bland på att biltrafiken ökat, byggkranarna höjer sig mot skyn och fasader är täckta med byggställningar och genomskinliga presenningar. En annan iakttagelse är den ökade turistströmmen till staden och då framför allt till centrum, Bélem och Cascais, det vill säga till de platser som lyfts fram turistinformationer. Det känns därför extra kul att kunna tipsa om platser dit främst Lisboetas söker sig, den lilla Tabernan, den livfulla parken eller till Tascan där maten i all sin enkelhet smakar gudomligt - och har ett riktigt bra pris. Jo, texten och tankarna om staden som har 300 dagars sol om året kan bli som en mindre uppsats men det alldeles speciella med denna resa är att Magnus Ekman finns med och leder oss i tonernas värld, och vem vet, kanske kommer  musik från Portugal upp på repertoaren denna vecka.  

Até breve!

Lars S

20181121

Snart har en månad gått sedan veckan i Lissabon avslutades. En vecka fylld med musikaliska upplevelser tillsammans med musikaliskt ansvarige Magnus Ekman. De lekfulla repetitionerna varje dag avslutades med en informell konsert på Casa do Alentejo i Lissabon. Då sjöng vi tillsammans med Coro Conservátorio. Glädjen stod högt i tak! Sista oktober begav sig flertalet hemåt Sverige och Norge medan vi var 18 som åkte vidare till Alentejo. Där inkvarterades vi på slottet Rainha Isabel i Estremoz. Högtidligt, men samtidigt med en välkomnande atmosfär. Några av höjdpunkterna var vandringen i marmorbrotten, den kollektiva adegan och vinprovningen. Spännande också att få en middag med alentejanska läckerheter som ungget, kanin och bacalhau. 

Lissabon som stad bjuder alltid på nya upplevelser och särskilt då om vi beger oss några kvarter bort från huvudstråken. Staden är dynamisk och det blir allt tydligare att det nya möter det traditionella. Byggkranarna som reser sig över stadens silhuetten blir allt fler. Det byggs nytt och renoveras. Detta tillsammans med den ökande biltrafiken är några tecken på att det är en ekonomisk uppgång i landet. Samtidigt finns statistik på att boende i utsatta områden har det allt svårare att få ekonomin att gå ihop. Detta blev än mer tydligt när vi besökte Caritas i Setúbal.

Denna upplevelserika vecka med musik, storstad och landsbygd har vi möjlighet att uppleva igen i  oktober 2019. Det blir kul!


20180508

Så var det ett tag sedan jag skrev men nu är det klart att det blir en resa i höst, 24 - 31 oktober. Det ska bli kul att planera den! Den första veckan följer programmet under rubriken "Program" på hemsidan. Syftet med den första gemensamma turen som erbjuds är att ge en översiktlig bild av Lissabon så att du sedan kan utforska intressanta delar av staden på egen hand. På den andra turen, "Portugal idag", kommer vi att besöka en social institution men också att höra om det dagsaktuella Portugal och Lissabon.

Sedan jag bloggade senast har jag fördjupat mig i regionen Alentejos historia, kultur och natur. Jag har hunnit göra vandringar i skimrande marmorfält, än en gång njutit av Alentejos matkultur och haft goda samtal med kunniga inom dessa områden, men också med personer jag mött på caféer, körrepetitioner, barer och konserter. Jag har också njutit av litteratur från länder i Afrika som har portugisiska som officiellt språk. Till Atlanten brus har jag slukat sidor skrivna av Agualusa, Couto och Ondjaki. En härlig och annorlunda berättarkonst med inslag av övernaturliga fenomen och politisk kritik.

Até breve!

20171106

Veckorna efter "Körvecka i Lissabon" har jag arbetat vidare med kommande körsång i Lissabon. Bl a har det inneburit flera kontakter inom det sociala området. Med det vill jag lyfta fram en bild av olika livsvillkor i det portugisiska samhället utan att det för den skull ska vara ett beskåda eller bidra till att skapa någon form av social turism. Jag arbetar därför på att bygga upp relationer och möten mellan grupper - och personer - för gemensamt erfarenhetsutbyte. Men icke att förglömma är också de "måste-attraktioner" som staden har liksom de privata tips som jag och Susana gärna går till.

20171025

Vill till börja med framföra ett stort tack till en fantastisk grupp sångare som deltagit i den första av ”Körvecka i Lissabon”! Och ett minst lika stort tack till vår musikaliske ledare Magnus Ekman för ett väl anpassat men också utmanande program som fick sin final på Casa do Alentejo. Själv känner jag mig priviligierad av att fått leda veckan organisatoriskt men också av att fått vara med i kören och möta många ”goa” personer. Tack också för all respons!

Det var med ett visst vemod jag vinkade av grupp efter grupp 24 oktober med vetskapen om att alla lämnade för ett kylslaget Sverige och att jag fick vara kvar i den 30-gradiga värmen. Så pass varmt väder tillhör dock inte vanligheterna i oktober.

Nu startar planeringen inför vårens vecka. Den kommer att ha samme musikaliske ledare, vi bor på samma hotell och programmet kommer att ha liknande men ändå annorlunda inslag. Varför ändra på ett vinnande koncept? Dessutom planeras för intresserade en förlängning med rundtur i Alentejo under temat: ”Mat, vin och kultur”.

Med tanke på den torra och varma vädersituationen är den stora nyheten i landet diskussioner om de fasansfulla skogsbränderna i landet som har tagit närmare 100 liv i år. Mycket av innehållet är om hur man ska förebygga bränder; om hur mer resurser ska tillföras till brandmyndigheterna och om hur räddningsinsatserna ska förbättras. Håller tummarna för att slippa se fler stora bränder framöver!

Uppdatering kommer inom kort!

Até a próxima!

Lars S

20170328

När slutet av oktober och november kommer längtar väl de flesta i Sverige efter mer ljus och kanske sol. Det är ett skäl till att körresan inte kommer att gå av stapel i september utan i oktober, 17 - 24. Det finns dessutom några ytterligare praktiska skäl. Program, pris och musikalisk ledning är densamma liksom arrangören dock .

Glädjande för Lissabon är att beläggningen på hotellen är mycket hög efter det att staden seglat upp i topp över turistdestinationer i Europa. Det har också inneburit att ekonomin i Portugal förbättrats och att det i dagsläget inte är aktuellt med fler stödpaket från EU.

Återkommer inom kort med uppdatering och blogg.

Boa tarde e até próxima!

20170308

Arrangemanget i april blir inte av pga av för få deltagare, dock saknas bara ett fåtal anmälningar. Nu hoppas vi istället på 17-24 oktober. Programmet blir detsamma. Dock är boendet inte klart i dagsläget. Valet står mellan Lissabonsidan och Almadasidan, Costa da Caparica. Information och uppdatering kommer under mars månad.

Portugal är ett land i förändring. Vid något tillfälle för 15 år sedan berättade en ung kille att han tyckte Portugal låg 30 år efter övriga Europa. Den ekonomiska krisen kom och landet gick igenom ett stålbad som enligt min uppfattning framförallt drabbade de grupper som redan hade en låg inkomst. Nu reser sig byggnadskranar, hus renoveras, vägar byggs ånyo och arbetslösheten minskar, dock ibland med sämre villkor för arbetstagarna. Trots utvecklingen har jag hela tiden uppfattat portugisen som väldigt stolt över sitt  land liksom att de i en eu-undersökning ligger i topp att känna sig trygg och tillfreds i sina sociala sammanhang. Samtidigt hör jag emellanåt att man inte bekymrar sig om sämre ekonomiska villkor vilket jag tolkar som att man lever sitt liv och enligt en EU-undersökning är man nöjd med det.

Vad jag vill säga med detta är: Passa på att besöka Lissabon! Själv tror jag att den värme, atmosfär och genuitet jag själv upplever i staden kanske kommer att förändras på sikt. 

För att jag ska kunna bidra med detta har jag ett bra kontaktnätet vilket möjliggör att jag kan ge tips om platser som vanligtvis inte finns i turistbroschyr, det jag vill kalla "Dagens Portugal". 

Att dessutom kombinera en vecka i Lissabon med körsång under skicklig ledning är få förunnat, ja i detta fall inte fler än 50 personer.

Boa tarde e até próxima!  

20170531

Bom dia!

I oktober bär det av till Lissabon! Tillsammans är vi 48 sångare som under Magnus Ekmans ledning ska ha musikaliskt kul tillsammans, lära känna lite av Lissabon och dess invånare och själ. Lissabon och Portugal är lite extra populärt nu, kanske för att det är den västligaste huvudstaden i Europa, kanske för att antalet soldagar ligger i topp eller är det för att staden har så mycket att bjuda på. Ekonomiskt är Portugal också på väg upp från sin kris för några år sedan vilket vi märkt bland annat på en ökad byggnation, minskad arbetslöshet (även om ungdomsarbetslösheten fortfarande tillhör den högsta i Europa), ökad fart på bostadsmarknaden och de olika sociala reformer som genomförs. Som jag tidigare skrivit har staden kvar sin unika charm där allt inte är tillrättalagt; den vibrerar av folklivet, men känns väldigt trygg, och de historiska vingslagen gestaltar sig i var och var annat kvarter.

Bom dia e até próxima!

Lars S